De waarheid!

De waarheid!

Je gelijk willen halen. Herken je dat?

Vaak willen we aantonen dat we “gelijk hebben”. Omdat dat vanuit ons oogpunt ook zo is of lijkt. En omdat onze WAARheid de enige is. En die zullen we wel eens even aan een ander verkopen. Want de ander dient in te zien dat hoe wij de wereld bekijken de enige manier is hoe deze gezien kan worden. Toch!?

Of is er ergens misschien een mogelijkheid dat de ander met een andere bril naar de wereld kijkt? Dat die er vanuit zijn of haar perspectief anders uitziet?

Regelmatig zie je mensen discussieren omdat men allemaal vind dat men gelijk heeft. Totaal vanuit EGO gestuurd om ons gelijk te willen halen. En die discussies kunnen eindeloos lang duren. Zonder dat er überhaupt maar geluisterd wordt naar wat de ander te vertellen heeft. En als er al wel geluisterd wordt dan is de volgende zin vaak een ontkrachtende want ons standpunt is HET standpunt en het enige echte antwoord op alles.

Het is “de waarheid”. Althans, voor ons. Want voor de ander is zijn of haar waarheid “de waarheid”. Omdat hij of zij er anders tegenaan kijkt. Dus is “de waarheid” een kwestie van perspectief. Een persoonlijke kijk op de situatie die zich voordoet. Er is geen ABSOLUTE waarheid. Dus, DE waarheid bestaat niet. Alles is relatief, ook dit artikel. Wat ik schrijf op dit moment is ook maar MIJN waarheid.

Wat ik probeer aan te geven is dat ieder zijn EIGEN waarheid en kijk heeft op het leven. Uiteindelijk hebben we allemaal gelijk, omdat het op dat moment zo voor ons voelt en we het zo ervaren. Dat betekent niet dat het dan altijd zo blijft. Alles is aan verandering onderhevig en zeker onze kijk op het leven. Wat we nu als WAARheid beschouwen kan over een aantal maanden wel weer heel anders zijn.

Het is een kwestie van echt luisteren naar de ander. Wat verteld hij of zij nou eigenlijk en kun je daarvoor open staan. Dat de ander vanuit zijn of haar perspectief de zaken anders aanschouwt. En dat het voor hem of haar op dit moment zo is. Dat hij of zij het op dit moment zo ziet en het dan accepteren. Accepteren dat het voor die persoon op dit moment zo is. Dat hoeft niet te betekenen dat je accepteert dat zijn of haar visie voor jou de juiste is. Absoluut niet.

Discussiëren kost vaak veel energie en het is meestal ook zinloos. In het uiterste geval sta je als twee blaffende honden tegenover elkaar om je gelijk maar te halen. De één ziet het zus en de ander zo. Als de gemoederen weer wat gesust zijn dan ontstaat er meer rust en is er wellicht plaats voor een “goed gesprek”. Zonder de lading van overtuigingskracht. Vanuit respect voor elkaar en naar elkaar. En dan is er wellicht ook ruimte voor verandering van perspectief, mocht dat echt nodig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *