Je hart volgen

Je hart volgen

Een mooie spreuk maar wat wordt daar nu mee bedoeld. Ik weet uit eigen ervaring dat je hart volgen niet altijd makkelijk is. Of anders gezegd, dat we het onszelf niet altijd makkelijk maken. Je hart volgen heeft voor mij te maken met dat doen waar je je goed bij voelt. Met luisteren naar je gevoel en dat te doen waar je blij van wordt. Omdat het voor jou goed voelt en niet voor anderen.

Vaak is het zo als we ons hart gaan volgen dat er allerlei ruis op de lijn komt. Is het niet vanuit ons eigen EGO dan is het wel uit de omgeving. En zo ontstaat er twijfel en keren we regelmatig weer terug naar onze veilige haven waar alles rustig lijkt. Vaak als resultaat van beperkende gedachten. “Ach, wat heb ik nou te brengen” of “Dat lukt me vast niet” of “Wie zit er nu op dit idee te wachten”. Volledig geprojecteerd vanuit angst. De angst voor verandering en vernieuwing. Allemaal het resultaat van een overactief EGO die graag de beperkingen voor onze voeten gooit.

Met als resultaat dat we weer stil gaan staan en vast blijven zitten in de situatie waar we ons veilig voelen. Dat is misschien wel veilig maar het brengt je ook geen blijdschap of vreugde meer. Als je alleen maar naar je EGO luistert dan kom je aan het einde van je leven waarschijnlijk tot de conclusie dat je zoveel hebt willen doen maar het niet hebt gedaan. En dat je daar spijt van hebt. En dat is zonde toch!?

Je hart volgen betekent zeer zeker niet altijd maar direct in het diepe springen. Grote sprongen maken en hard vooruit. Nee, je kunt alles ook kleiner maken. Zet je idee maar eens op papier en lees het een paar keer door. En kijk dan wat de kleinste stap is die je kunt nemen, al is het maar dromen over de nieuwe situatie. Waarin je weet dat je blij bent. En kijk dan eens naar de volgende kleine stap die je kunt zetten. Misschien wel iemand bellen om eens te klankborden. Zonder dat je je weer laat beperken door wat er wordt gezegd. Of laat meeslepen in de angst van een ander.

Je hart volgen is voor mij heel simpel. Wordt ik er enthousiast van en blij bij het idee van wat ik wil gaan doen dan KLOPT het waarschijnlijk ook. Ik slaap er gerust een nacht over, of twee en wordt ik er nog steeds enthousiast van dan is het in ieder geval de moeite waard om verder te gaan. Al is het maar oriƫnterend.

En zo zet je (kleine) stappen richting je eigen mooie leven. “Design your own life” is een uitspraak van Michael Pilarczyk. En zo zie ik het ook. Wij creĆ«ren ons eigen leven, niet een ander. Laat je dus ook niet tegenhouden door de beperkende gedachten van een ander. Dat is enkel angst. Terecht of onterecht, het is niet van jou. Het is jouw leven en het zijn jouw lessen die je mag leren.

Dus “Volg je hart, het klopt!” heeft een mooi persoon in mijn leven me ooit verteld. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven. En weet je wat, het KLOPT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *