Oordelen

Oordelen

Een oordeel is snel geveld. Sterker nog, een oordeel zit altijd verscholen in een klein hoekje van ons EGO. Omdat we nu eenmaal groot zijn gebracht in een oordelende maatschappij. En NEE, dit is geen oordeel maar enkel iets wat mij op is gevallen 

En JA, ik oordeel uiteraard ook wel eens. Het leven blijft een constante les 

Ik heb geleerd dat het heel makkelijk is om te oordelen over een ander. Je mening te vormen over een ander terwijl je misschien niet direct alles weet van deze persoon of van de situatie. Want de ander is de schuld van dat wat jou is overkomen, of hem of haar is overkomen. We zien of ervaren iets en trekken (vaak) direct een conclusie, gebaseerd op wat we hebben waargenomen of gehoord. Zonder altijd alle details echt te kennen.

Een voorbeeld kan zijn iemand die haastig in zijn of haar auto rijdt en je (per ongeluk) afsnijdt. Er is dan niet veel nodig om vanuit irritatie een mening te vormen of de ander te verwensen, weet ik ook uit eigen ervaring. Omdat je geschrokken bent. En dat gevoel blijf wel even hangen, tenminste totdat je er iemand over hebt verteld. Of nog erger, totdat je je gelijk hebt gehaald bij iemand waaraan je het net verteld hebt die de situatie ook niet kent. Die het moet doen met de details die jij net hebt verteld. Volledig eenzijdig. Niet helemaal eerlijk dus. Je weet immers niet wat er met die persoon aan de hand was die je (per ongeluk) afsneed.

Gisteren zag ik een reactie op Facebook die gericht was tegen alle leden van een bepaalde Facebookgroep. En de reactie loog er niet om, volledig generaliserend, vrouw onterend en onderbouwd door het toch al niet altijd betrouwbare Wikipedia, waar iedereen zijn eigen “waarheid” kan inbrengen. De reacties die terugkwamen uit de groep op de reactie van deze persoon waren in eerste instantie uiteraard ook niet erg prettig. Zij voelden zich aangevallen en niet in hun waarde gelaten. Wat ik volledig snap.

En dat is een mooi voorbeeld van de onprettige kant van (te snel) oordelen. Het kwetst, is misschien totaal onterecht en laat mensen met een rotgevoel achter. En ook al is het (in jouw ogen) terecht, je hoeft jouw mening niet altijd te delen. Zeker niet om anderen te kwetsen. 

En lees je iets waar je haren recht van overeind gaan staan. Je kunt altijd eerst even tot 10 tellen alvorens je een reactie geeft. Een reactie waar de lading misschien al een beetje vanaf is. Een reactie die duidelijk is maar op een prettigere wijze gebracht. Het mooie is dat ik dat gisteren ook zag gebeuren in de Facebookgroep naarmate de tijd verstreek waardoor de “aanvaller” uiteindelijk stopte met zijn onprettige uitingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *